Ege Bölgesindeki Endemik Bitkileri Araştırdık

 


Ege bölgesinde bulunan bazı endemik türlerini öğrencilerimiz ile araştırdık.

Sığla Ağacı


Anadolu sığla ağacı, Altingiaceae familyasındandır. Türkiye'de Güney Ege ve Batı Akdeniz bölgelerinde sınırlı alanlarda yetişir. Yerel dilde "Günlük ağacı" olarak bilinen sığla, 20 metreye kadar boylanabilir ve görünüş olarak çınara benzer.

Kayaseven Sığırkuyruğu


Latince ismi Verbascum Thapsus olan bu bitki, ülkemizde bazı yörelerde yün otu olarak da biliniyor. Boyu 60 ila 200 cm. arasında değişen Sığırkuyruğu otu, ince tüylerle kaplı dik gövdesi, sarı renkli çiçekleri ve kendine has görüntüsüyle hemen tanınabiliyor.

Bozdağ Sivriçayı


Bozdağ sivri çayının latince ismi Sideritis tmolea olan bu bitkinin boyu 20-55 cm civarındadır. Gövdeleri dik, tek ya da az dallı, aşağıda kısa basık tüylü, yukarıda dağınık örümcek ağımsı tüylü olan ve az çok çıplaklaşan, çok yıllık bir bitkidir. Çiçeklenme dönemi Temmuz veya Ağustos aylarında olmaktadır. Kayalık yamaçlarda ve 1900 metre yüksekliklerde habitat göstermektedirler.
Bu bitkinin faydaları ise mide ve bağırsak ağrılarını dindirir, Mide ve bağırsak gazlarını çıkarır, Nefes darlığı, bronşit ve astıma iyi gelmektedir. Ayrıca sinirlere iyi gelir, hazmı kolaylaştırır. grip ve soğuk algınlığına, Balgam söktürücüdür, kalp ve damar açmaya, kanı sulandırmaya, romatizmaya, siyatik ve mafsal ağrılarında oldukça etkilidir.

Andız Otu


Andız Otu, 1,5 metre boyuna kadar yükselebilen, çalılıklarda, dere boylarında yetişen çok yıllıklı otsu bitkidir. Çok sayıda sağlık sorununun tedavisinde kullanılan Andız Otu, içerisindeki maddelerle geleneksel tıpta uzun yıllar kullanılmıştır. Papatya benzeyen ancak yaprak kısımları da sarı olan Andız Otu, kolayca tanınabilecek bitkidir.

Datça Hurması


Datça Hurması (Phoenix theophrasti)
Doğu Akdeniz'e özgü, çok kısıtlı bir dağılıma sahip, Güney Yunanistan, Girit ve yakındaki adalarda birkaç yerleşim yeri ve Türkiye kıyılarındaki bazı yerlerle sınırlı bir palmiye. Avrupa'da, Chamaerops ile humilis, Avrupa kıtasının eşsiz yerli palmiye ağaçlarıdır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar